Στη νέα εποχή, μετράνε ακόμη τα Μεταπτυχιακά;
- Categories Career, Cyber Security, Digital Marketing, Software Engineering
- Date April 6, 2021
Όλες οι μελέτες και οι έρευνες των τελευταίων μηνών αποτυπώνουν την τεράστια ανασφάλεια που μας έχει δημιουργήσει η πανδημία. Οι απανωτές και πρωτόγνωρες αλλαγές, το “άνοιξε-κλείσε” και οι οικονομικές προκλήσεις, έχουν τροφοδοτήσει μια γενικότερη απαισιοδοξία και έναν κυνισμό απέναντι στις προσπάθειες να κερδίσουμε το μέλλον. Ενόσω, όμως, ο Covid-19 τράβηξε μια βαθιά γραμμή, διαχωρίζοντας όσα ξέραμε πριν εμφανιστεί, παράλληλα, ενδεχομένως να ανοίξει παράθυρα (κυριολεκτικά και μεταφορικά😅 ) για νέες ευκαιρίες και, ίσως και, αλλαγές που θα ευνοήσουν όσους συνεχίζουν να προσπαθούν.
Πριν την πανδημία είχε καθιερωθεί το busy culture- όσο πιο πολύ “πνίγεσαι”, τόσο πιο επιτυχημένος δείχνεις. Το οποίο, φυσικά, προκάλεσε μεγάλες εσωτερικές αναζητήσεις σε αυτούς που βρέθηκαν να δουλεύουν από το σπίτι, έχοντας πια περισσότερο χρόνο διαθέσιμο. Αντίστοιχα, gurus επί παντός επιστητού έχουν εμφανιστεί σε όλους (σχεδόν) τους κλάδους, έχοντας οι ίδιοι χρίσει τους εαυτούς τους ως ειδήμονες. Αυτά τα άλματα στη δημοσιότητα και την επιτυχία, έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν: χρειάζομαι στ’ αλήθεια μεταπτυχιακό; Αφού αυτοί που γίνονται τελικά διάσημοι (κι αυτό μεταφράζεται και στις αμοιβές τους) δεν γίνονται επειδή έχουν σοβαρές σπουδές. Αυτό που κατάφερε η πανδημία είναι διάφοροι gurus να γίνουν irrelevant (cancelled στη γλώσσα των Gen Z) από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί δεν κατάφεραν να αφουγκραστούν τις νέες συνθήκες. Η προσαρμογή στη νέα ψυχολογία του κόσμου, αλλά και τις νέες ανάγκες των επιχειρήσεων στη διάρκεια του 2020, μπορούσε μόνο να βασιστεί στην πραγματική γνώση: να ξέρεις καλά πώς δουλεύει π.χ. το digital marketing ή το cyber security, ώστε να μπορέσεις να πάρεις αποφάσεις που προσδίδουν αξία και, υπό τις νέες συνθήκες, να τις υλοποιήσεις σωστά και γρήγορα.
Στο δια ταύτα, η επιστροφή στη σφαιρική γνώση και η παραγωγή νέας γνώσης είναι μεγάλο κέρδος μας και ανοίγει δρόμους, σε αυτούς που πραγματικά ασχολούνται με την κατάρτισή τους. Η δουλειά από το σπίτι (WFH), η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης και τόσων άλλων τομέων, η κατανάλωση, σχεδόν, αποκλειστικά μέσω e-shops, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, σε νέους τομείς. Ειδικά το Digital Marketing, το Cyber Security και το Software Engineering (ρώτα αυτόν που έφτιαξε το zoom …) είναι και τα τρία αντικείμενα που έχουν επηρεαστεί σημαντικότατα από όσα, πρωτοφανή, συνέβησαν το 2020.
Αν λοιπόν, αναρωτιέσαι κατά πόσο μπορεί να σε βοηθήσει ένα μεταπτυχιακό, η απάντηση καταρχάς είναι: περισσότερο από ένα σεμινάριο ή ένα diploma. Η πανδημία ανέδειξε νέα ήθη στη δουλειά και νέους κλάδους και, σε αυτό το στάδιο, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική γνώση, παράλληλα με την πρακτική. Σε ένα περιβάλλον που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα, αυτό που έχει σημασία δεν είναι να ξέρεις μόνο το πώς γίνεται κάτι, αλλά, κυρίως, το γιατί. Μόνο έτσι μπορείς να ανταποκριθείς στις αλλαγές που συντελούνται καθημερινά.
You may also like
Αλλαγή καριέρας; Γιατί όχι;
6 April, 2021
Software Engineering Basics- Το Video
6 April, 2021